Detalii comuna

Asezare

Va oferim o harta desenata cu amplasarea Bisericii Balinesti fata de orasul Siret si principalele obiective turistice ale judetului Suceava.

BISERICA BALINESTI

advanced web statistics
 

 

Descriere

Doua siruri de firide, mai mici deasupra si mai mari dedesubt, înconjoara biserica pe toate fatadele ei. Latura sudica este diferita fata de celelalte: un portal deschis, cu bolti gotice înalte, de piatra, surmontate de o clopotnita, se afla la intrarea în biserica. Urme de picturi murale exterioare s-au gasit pe firidele mai mari de pe absida estica si pe fatadele estica si vestica. Aceste picturi s-au facut în timpul domniei lui Petru Rares, între anii 1535-1538. Picturile exterioare trebuie sa fi avut o calitate remarcabila, dupa cum se observa în cazul frumoaselor imagini ale Sf. Nicolae si ale Arhanghelului Mihail, situate pe doua firide de pe absida estica. La capatul vestic al bisericii, s-au putut remarca urme ale picturii Judecata de Apoi . Aceasta pictura exterioara a fost aplicata peste prima decoratie a fatadelor bisericii, ce continea discuri din ceramica emailata cu rânduri de maro, galben si verde.

 

 

BISERICA BALINESTI

BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI
BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI
BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI
BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI
BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI
BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI BISERICA BALINESTI

Biserica Sfantul Nicolae din Balinesti

Este unul din monumentele istorice reprezentative pentru arta Moldovei din cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea. Arhitectura acestei biserici este singulara in epoca si exprima convingator gustul ctitorului Ioan Tautu.Ioan Tautu este intemeietorul unei familii boieresti care stapanea sate in zona Botosanilor si in apropierea Balinestilor. Aceasta, impreuna cu pietrele de mormant tarzii (1613,1634) ce se pastreaza in biserica, arata ca Balinestii raman vatra a familiei Tautestilor si ca la cancelaria domneasca se mai pastra, in secolul XVII inca vie amintirea marelui dregator.

Arhitectura
Ca numeroase biserici de curte boiereasca, biserica Sf Nicolae din Balinesti a fost construita dupa un plan dreptunghiular, cu o singura nava, compartimentata in naos si pronaos, cu absida poligonala la est si incheiata poligonal si in extremitatea vestica, iar pe latura de sud intregita de un turn clopotnita.Naosul de forma patrata este acoperit cu o bolta semicilindrica intarita de arcuri dublouri ce o compartimenteaza in trei nave. Pronaosul aproximativ de aceleasi dimensiuni, prezinta particularitatea incheierii in poligon a capatului de vest. Elementele cele mai interesante sunt pilastrii ce sustin arcurile dublouri ale boltii semicilindrice. Elementele de decor arhitectural de la ancadramentele de usi si ferestre prezinta trasaturi care la incadreaza in arhitectura
gotica tarzie. Cu ocazia pictarii in exterior a bisericii (1535 -1538) au fost zidite firidele, iar elementele ceramice au fost tencuite, smaltul acestora pierzandu-si partial stralucirea.

Pictura
Biserica din Balinesti se numara printre putinele monumente din timpul lui Stefan cel Mare care pastreaza aproape integral decorul pictat, ca si bisericile din Patrauti, Voronet. Starea de conservare a zugravelilor nu este prea stralucita...sunt zone in care pictura s-a desprins impreuna cu stratul suport, lasand sa se vada prima zugraveala a bisericii, cea provizorie alcatuita numai din dreptunghiuri rosii si verzi ce imita caramida smaltuita.